Leuk dat je even met me meeleest.
Ik vind het belangrijk om je deze gratis, maar zeer waardevolle tips te geven omdat ze voor een significante verandering kunnen zorgen in jouw levensstijl en energieniveau.

1) Drink als je wakker wordt een groot glas lauw warm water, hoe meer het op lichaamstemperatuur is hoe makkelijker je lichaam het direct kan verwerken. Geef je lichaam vocht en knap zienderogen op!

2) Drink niet zomaar ‘s morgens een smoothie met van alles en nog wat. Ananas en spinazie zijn helemaal niet voor iedereen geschikt. Heb je darmklachten? Laat het staan en zorg eerst voor een gezonde darmflora.

3) Laat de cruesli en de muesli uit de supermarkt staan. Als je ergens wil besparen in suiker maak je hier directe meters. Maak eens je eigen granola en dan niet volgieten met honing, dat is nog steeds suiker.

4) Kook eens vaker een ei! Een ei kun je prima eten, een stuk of twee. Ze zijn enorm voedzaam en voorzien je van eiwitten.

5) Combineer het eten van suikers met vetten of eiwitten. Een stabiele bloedsuikerspiegel is KEY. Wanneer je bij suikers vet en/of eiwitten eet, bijvoorbeeld een appel met een paar walnoten, zorg je dus voor een minder snelle stijging en uiteindelijk minder snelle daling. Lees bij de la staan op zoek naar koekjes!!!

6) Eet meer groenten, kook op zondag een grote pan soep, gebruik de bouillonblokjes van het merk de Healthy Planet, te koop bij de Ekoplaza, daar zit namelijk geen gist in, stop hem vol met verse heerlijke groenten, knoflook, kurkuma. En eet een soepkom bij je lunch en diner.

7) Drink geen grote glazen water bij je eten. Je wil je lichaam de tijd geven om je voeding te verwerken. Je maag heeft tijd nodig om de waardevolle inhoudt klaar te maken voor je darmen. Geef het de tijd en ruimte zonder de zuurtegraad te willen beïnvloeden.

8) Drink 2 uur na het eten wel water, zeker 1.5 liter water wil je per dag tot je nemen. Thee is geen water!

9) Maak eimuffins in de oven. Kluts een paar eieren met wat amandelmelk en Herbamare van A. Vogel. Stop ze in muffinvormen met groenten daarbij of kipfilet in de oven voor 25 minuten, je kan ze daarna in de koelkast bewaren. Ideaal!

10) Vervang gewone aardappelen eens voor zoete aardappelen. Deze laten je bloedsuikerspiegel veel minder hard stijgen. Even koken, de oven in of bakken, omdat ze zoeter zijn heb je er maar een paar van nodig.

11) Probeer havermout eens, het bevat zeer goede voedingsstoffen, de moeite om te proberen. Ik heb gemerkt dat het nogal uitmaakt welke melk amandelmelm ik gebruik, mijn favoriet is Provomel, de ongezoete variant. Ik zet de ongezoete amandelmelk op het gas, doe de havermout van het merk Rosies erin omdat die glutenvrij is en wat Keltisch Zeezout, kaneel, lijnzaad, geraspte zure appel en wat kokosrasp. Kom maar op met die vezels en B-vitamines.

12) Eet vette vis of slik omega 3, oef wat krijgen we toch ENORME hoeveelheden omega 6 binnen via koek, snoep, taart, patat etc etc. Als tegenhanger wil je echt wel de waardevolle omega 3 via bijvoorbeeld een lekkere zalm binnen krijgen!

13) Vitamine D, serieus Google het eens, de zon moet een bepaalde sterkte hebben om het af te geven, en laten we eerlijk zijn, je moet er ook voor naar buiten gaan. Innemen!

14) Wat je wil en wat je doet zijn in mijn praktijk in bijna 99% niet overeenkomstig. Kijk eens naar wat je met jezelf afspreekt voordat je gaat slapen en wat je werkelijk overdag doet. De vraag is niet wat je wil, maar wat je gaat doen.

15) Variatie is IT! Je wil vooral niet elke dag hetzelfde eten, maak eens een vijfdaags schema van verschillende ontbijt en lunchmogelijkheden. Zoveel mogelijk variatie is ook zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgen.

16) Om 23.00 uur klaar wakker zijn en om 07.00 uur niet wakker kunnen worden is niet normaal. Ga in kleine stappen terug naar start. Ga eerder naar bed. Gooi Facebook van je telefoon af. Zet je telefoon uit, zet een kop thee en ga slapen.

17) Stop met het drinken van al die koffie, frisdranken en alcohol. Eentje dan, hoe vaak zeg jij nu nou eentje dan. Het probleem is niet eentje dan maar die ene koffie die werkelijk een zesde kopje is, die ene wijn die al de derde is.

18) Koop bij de lokale natuurwinkel eens wat kruiden in. Kurkuma bijvoorbeeld en kaneel of rauwe cacao. Vergeet gember niet. Deze wil je meer tot je nemen. Eet meer energie!

19) Vervang je boterhammen eens voor een rijstewafel of Kastanje cracker bijvoorbeeld. Het is natuurlijk een gebakje waar ik aankom, een soort van legale in Nederland, maar die hagelslag of al het andere zoete wat we erop doen? Het eerste ingrediënt wat je leest zit er het meeste in, tadaaaa. Suiker it is.

20) Koop producten nadat je hebt gelezen wat de ingrediënten zijn. Als je er niet uitkomt zegt dat toch al genoeg, als jij het niet uit kan spreken, hoe kunnen je darmen het dan herkennen? Begin maar eens met het omdraaien van Joppiesaus. Neem de tijd, het zijn er heeeel veeeel.

21) Mijn stelregel is als een product meer dan 5 ingrediënten bevat ik het graag terug zet.

22) Begin in kleine stappen. Je hoeft niet in één keer je hele leven omgegooid te hebben. Een boterham en appeltaart zijn geen vreselijke voedingsbronnen. Het gaat erom dat je voldoende juiste voedingsbronnen binnenkrijgt en je lichaam die ene boterham of dat af en toe gebakje gewoon kan verwerken. Te is nooit goed, maar eten we in Nederland niet téveel brood? En aardappelen? En pasta?

23) Internet staat helemaal vol met wel en niet. Welke weg je gaat bewandelen is afhankelijk van niemand minder dan jij en wat jij nu beleeft. Heb je grote klachten dan is de kans groot dat je meer bereid bent om grotere stappen te zetten dan wanneer er geen klachten zijn. Ga op zoek naar de antwoorden die bij jou passen en voor jouw lichaam werken.

24) Kijk eens in welke groep jij je echt bevindt. Als jij een bitterbal, wijn, taart, chips, sigaret afslaat, wat gebeurt er dan? Kortom zijn de mensen om je heen een spiegel voor de beslissingen die jij neemt. Wanneer je na vele jaren andere beslissingen gaat nemen volgen er andere reacties. Calculeer die in, kijk hoe je daarmee om wil gaan.

25) Eet ‘s avonds wat minder koolhydraten. Wat eten we ze in Nederland toch graag. Heel veel brood, beschuitjes, krentenbollen, pasta’s, rijst, aardappelen, pizza, patat. Probeer je porties ‘s avonds een tijdje van meer groenten en wat minder koolhydraten te voorzien.

26) Ga touwtje springen, het kost niets, je hoeft er zelfs geen touw voor te hebben, maar wat een conditie krijg je van deze oefening. Doen!

27) Schrijf je klachten eens op om te bepalen of je nu al een tijd heel veel voor lief neemt, terwijl je lichaam misschien al heel subtiel aangeeft dat het wel wat meer gezondheid kan gebruiken.

28) Wees lief voor jezelf. Probeer echt een dag lief voor jezelf te zijn, de problemen die je hebt, hoe reageer je op jezelf? Ik zie in mijn praktijk dagelijks vrouwen die zo streng voor zichzelf zijn. Als ik dan vraag, zou je ook zo naar een vriendin reageren zeggen ze; “nee, natuurlijk niet”. Waarom doe je dan wel zo naar jezelf? Ben je minder dan je vriendinnen dan? Echt niet! Je bent prachtig! Ga het leven vieren! Omdat het kan!

Vond je mijn berichten waardevol? Laat dan een bericht achter! Ik hoor je vragen en lees je opmerkingen graag.

Gezonde groeten,
Carolien van de Kamp

Deel dit blog via: